Çerkezköy’den Kosova’ya köprü kuruldu

8 Mayıs 2015

Kosova İş Dünyası Dayanışma Derneği Yönetimi, iki ülke arasındaki yatırımların artması ve iş adamlarıyla fikir alışverişinde bulunma amacıyla Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Amaçlarının öncelikle tanışmak ve ilerleyen dönemlerde ortak yapılabilecek çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunmak olduğunu dile getiren Kosova İş Dünyası Dayanışma Derneği Başkanı Feda Derviş, “Bu çerçevede Çerkezköy’le de irtibata geçip ileriye yönelik neler yapılabileceği konusunda sizlerle görüşmek istedik” dedi

Kosova İş Dünyası Dayanışma Derneği Yönetimi, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

ÇTSO KOSOVA HEYETİ İLE BİR ARAYA GELDİ

7 Mayıs Perşembe günü gerçekleştirilen ziyarette Kosova İş Dünyası Dayanışma Derneği Başkanı Feda Derviş, Başkan Yardımcısı Ergin Cigoli ve Yönetim Kurulu Üyeleri’nin yanı sıra 4.Dönem Kosova Meclis Başkan Yardımcısı Enis Kervan da yer alırken, Kosova Heyetini ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyeleri karşıladı.

YAPILABİLECEK ÇALIŞMALAR HAKKINDA GÖRÜŞTÜLER

Ziyaret amaçlarının öncelikle tanışmak ve ilerleyen dönemlerde ortak yapılabilecek çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunmak olduğunu dile getiren Kosova İş Dünyası Dayanışma Derneği Başkanı Feda Derviş, “Daha önce Türkiye’yle sürekli işbirliği içerisindeydik. Bu çerçevede Çerkezköy’le de irtibata geçip ileriye yönelik neler yapılabileceği konusunda sizlerle görüşmek istedik” dedi.

MADEN TURİZM VE İNŞAAT SEKÖTÜRÜNDE POTANSİYEL YÜKSEK

Kosova’nın özellikle maden konusunda zengin olduğuna dikkat çeken Derviş, ülkenin turizm ve inşaat sektörlerinde potansiyelinin olduğunu de belirterek “Savaştan sonra iş ocaklarımız tamamen durduruldu. Çünkü aletlerin modernize edilmesi gerekiyor. Maden ocaklarımızda özellikle çinko, kurşun, boksit, magnezyum, linyit ve gümüş madenleri bulunuyor. Ülkemizin coğrafi konumu ve yapısı turizm açısından ülkemizi elverişli kılıyor. Hem yaz hem de kış turizmine çok elverişliyiz. Ülkemizde inşaat sektörü de yatırım için çok uygun” şeklinde konuştu.

İŞLETMELERİ BÜYÜTMEYİ AMAÇLIYORUZ

Kosova ile ilgili bilgi verdikten sonra, ülkedeki yatırım imkanlarına da değinen Derviş, şu anda ülkede genellikle küçük ve orta büyüklükte işletmelerin olduğunu ve bu işletmeleri büyütmeyi amaçladıklarını ifade etti.

HEDEF YATIRIMLARIN ARTMASI

Feda Derviş’in ardından konuşan 4.Dönem Kosova Meclis Başkan Yardımcısı Enis Kervan, öncelikle ÇTSO Yönetimine kendilerini ağırladıkları için teşekkür etti. Kosova’ya yapılan yatırımların artmasını istediklerini ve bu kapsamda çeşitli bağlantılar kurduklarını kaydeden Kervan, “Türkiye’nin, uzun yıllardan beri Balkanlar’a olduğu gibi Kosova’ya da açılımı var. Son yıllarda Türkiye’den yatırımlar arttı. Biz daha da fazla olmasını istiyoruz. Kosova ayrıca, Türkiye’nin Avrupa’ya açılabileceği bir kapıdır. Türk yatırımcıların Türkiye’den teşvik alıp Kosova’da küçük çaplı da olsa yatırımlar yapıp daha sonra projeleri için Kosova’dan teşvikler almasını ve gelişmesini istiyoruz. Avrupa ve Amerika fonlarımız var. Yatırımcılar tüm bu teşviklerden yararlanabiliyorlar” ifadelerini kullandı.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI KANUNLAŞACAK

Türkiye ile Kosova arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın yakın zamanda Kosova’da da kanunlaşacağı bilgisini veren Enis Kervan,  “Bu çok büyük bir güç olacaktır. Artık engel kalmadı diyebiliriz. Bu yüzden Kosova uygun bir piyasa. Zaten şuanda da Kosova’da Türk şirketler mevcut” diye konuştu.

BAŞKAN KOZUVA’DAN İADE-İ ZİYARET SÖZÜ

Kosova İş Dünyası Dayanışma Derneği’nin ziyaretinden ötürü büyük mutluluk duyduklarını belirten Süleyman Kozuva, bu ziyaretin birlik beraberlik adına önemli bir adım olduğunu vurgularken, en kısa zamanda Kosova’yı ziyaret edecekleri sözünü verdi. Kozuva ayrıca, ilk ziyaret sonrasında üyelere yönelik bir organizasyon düzenleyebileceklerini de dile getirdi.

BROSS TEKSTİL’İ ZİYARET ETTİLER

ÇTSO Yönetimi, ziyaretin ardından Kosova heyetini öğle yemeğinde ağırlarken, yemek sonrasında da Bross Tekstil’e geçildi. ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerin de katıldığı firma ziyaretinde, Bross Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Asım Yavuzarslan heyete üretim tesislerini gezdirirken, üretim ve firma hakkında da bilgiler verdi. Kosova Heyeti, kendilerini ağırlayan ÇTSO Yönetimi’ne teşekkür ederken, ilerleyen dönemlerde ilişkilerin daha da güçlenmesi istediklerinin altını çizerek en kıs zamanda tekrar görüşmeyi temenni etti. Bir süre daha ÇTSO Yönetimiyle karşılıklı fikir alışverişinde bulunan Kosova Heyeti, Bross Tekstil ziyareti sonrası Çerkezköy’den ayrıldı.