Ticaret Uzmanı Yalçındağ, STA ve TTA’ların önemini anlattı

2 Haziran 2022

T.C. Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Odamız iş birliği ile Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA), Tercihli Ticaret Anlaşmaları (TTA) bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Konferans Salonumuzda düzenlenen programa Ticaret Uzmanı İpek Yalçındağ, TOBB Dış İlişkiler Uzmanı Özlem Özkan, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Mustafa Seçkin ve ÇTSO üyeleri katıldı.

STA VE TTA’LARIN ETKİLERİ

STA ve TTA’nın etkilerinden, öneminden ve ülkemizin birlikte çalıştığı ülkelere değinen Ticaret Uzmanı Yalçındağ, “Tercihli Ticaret Anlaşması: Belirli ürünlerde tarife ve tarife dışı engellerin kaldırılması ve menşe esasıyla ticaret demektir. Serbest Ticaret Anlaşması: Ticaretin önemli bölümüne konu üründe tarife ve tarife dışı engellerin kaldırılması ve menşe esasıyla ticarettir. STA’ların ekonomik ve ticari etkileri ise: üretim ve ihracat artışı, pazar -  ürün çeşitlenmesi, yatırım ortamının iyileştirmesi, yatırım artışı, refah artışı ve ortak kurallarla ticaretin akışını kolaylaştırmasıdır. Tamamlayıcı etkiler arasında siyasi ilişkilerde istikrar, yeni iş birliği alanları, ticari ilişkilere hukuki çerçeve gibi önemli konular yer almaktadır.” dedi.

“GÜNEY AKDENİZ ÜLKELERİNE 2021 YILINDA 24,4 MİLYAR$ TUTARINDA İHRACAT”

Ülkemizin Güney Akdeniz ülkelerine yaptığı ihracat rakamını da paylaşan Yalçındağ, “Türkiye, Güney Akdeniz ülkelerine 2021 yılında 24,4 milyar usd tutarında ihracat gerçekleştirmiştir. Türkiye’nin ihracatının %10,8’ ine denk gelmektedir. Bölge ülkelerinin toplam dış ticaret hacmimizdeki payı ise %7,3’ dir. Türkiye’nin Güney Akdeniz ülkelerinde 2,5 milyar usd üzerinde doğrudan yabancı sermaye yatırımı mevcut olup, bölgede yaklaşık 55.000 kişilik istihdam yaratılmıştır. Türkiye’nin Güney Akdeniz ülkelerinde, büyük bölümü Libya ve Cezayir’de olmak üzere, 55 milyar usd üzerinde kümülatif yurtdışı müteahhitlik iş hacmi bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.
ticaret bakanlığı, tta, sta, toplantı