“Görüşmelerin iki ülke ekonomisine ve sanayisine olumlu katkılar sağlaması en büyük arzumuzdur”

6 Haziran 2022

Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, Sırbistan’ın Başkent’i Belgrad’a düzenlenen iş gezisinde, “Bu güzel iş gezimizde, birlikte üretim ve istihdama adım atabilmek… Hatta birlikte üçüncü ülke pazarlarında yeni başarılara yönelecek iş görüşmelerinde bulunmak… Elbette bu görüşmelerin iki ülke ekonomisine ve sanayisine olumlu katkılar sağlaması en büyük arzumuzdur.” dedi.

Odamız, pandemi nedeniyle gerçekleştirilemeyen iş gezilerini normalleşmenin başlaması ile birlikte yeniden hayata geçirdi. 2 – 5 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen iş gezisine Yönetim Kurulu Başkanımız Süleyman Kozuva, Meclis Başkanımız Hacı Mehmet Erdoğan’ın yanı sıra Yönetim Kurulu Üyelerimiz ile birlikte iş insanlarından oluşan toplamda 41 kişilik heyetimiz, Belgrad’da, bölgenin iş insanları ile bir araya gelerek, ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

“ÇERKEZKÖY, TÜRKİYE’NİN AVRUPA’YA VE DÜNYAYA AÇILAN EN ÖNEMLİ SANAYİ VE TİCARET MERKEZLERİNDEN BİRİDİR”

 Moskva Otel’de, tanıtım ve B2B ticaret görüşmeleri için düzenlenen programa Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy, Yönetim Kurulu Başkanımız Süleyman Kozuva, Meclis Başkanımız Hacı Mehmet Erdoğan, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Ticaret Müşaviri Yasemin Yüce, Türk Sırp İş Adamları Derneği Başkan Yardımcısı Fatih Karaca, üyelerimiz ve Sırbistan’daki iş insanları katıldı.  Programda açılış konuşmasını gerçekleştiren Yönetim Kurulu Başkanımız Süleyman Kozuva, “Öncelikle, saygıdeğer protokol ve iş dünyanızın değerli temsilcilerinin misafirperverliğinde, muhteşem Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği bölgede… Sırbistan’ın bu güzel tarihi başkenti Belgrad’da bulunmaktan duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Saygıdeğer protokol, değerli katılımcılar,  Bu önemli ve başarılı olacağına yürekten inandığım iş gezimiz öncesinde, Odamız ve iş dünyamız hakkında minik bir bilgi paylaşımında bulunmanın yararlı olacağını düşünüyorum. Çerkezköy, Türkiye’nin Avrupa’ya ve dünyaya açılan en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden biridir… Konum olarak İstanbul’un hemen yanı başındadır. Deniz, hava, kara ve demiryolu ulaşımlarına sahiptir. Avrupa’ya açılan tüm gümrük kapılarına yakın bir bölgededir. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olarak beş binin üzerinde üyemiz ve Dört Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 600 sanayici üyemiz mevcuttur.

Ayrıca Türk sanayinin ilk 1000 büyük firması arasından 50’si yine Çerkezköy’de faaliyet göstermektedir.  KOBİ’lerimiz, dünya standartlarında birer üretim, yatırım ve istihdam üssü olup, Dünyanın dört bir yanına; metal, makine, alüminyum, elektrik, elektronik, plastik ve ambalaj gibi birçok sektörde binlerce ürün yelpazesiyle üretim ve ihracat potansiyeline sahiptir.” ifadelerini kullandı.
akcity, sırbistan, belgrad çtso, cerkezkoytso, işgezisi

“ÇERKEZKÖY TSO, KÜRESEL VİZYONUNA SAHİP GİRİŞİMCİ BİR ODA’DIR”

Başkanımız Kozuva, “Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası; bir ayağı Çerkezköy’de bir ayağı Avrupa’dan Amerika’ya… Afrika’dan Asya’ya kadar tüm dünyada… Görüşüp tanıştığı, ikili anlaşmalar yaptığı… Karşılıklı kurumsal iş birliği anlaşmalarına imza atan; “Kardeş Oda” misyonu ve küresel vizyonuna sahip girişimci bir Oda’dır. Bu güzel ülke Sırbistan’ın, köklü ve saygın bir maziye sahip… Zengin bir sanayiye… Genç enerjik ve yüksek nitelikli işgücüne sahip olduğunun bilincindeyiz. Ve bugün burada sizlerle bir arada bulunmaktan dolayı gerçekten çok mutlu ve çok heyecanlıyız. Bu güzel iş gezimizde Sırbistan iş dünyasının değerli temsilcileri ile bir araya gelmek, birlikte üretim ve istihdama adım atabilmek, Hatta birlikte üçüncü ülke pazarlarında yeni başarılara yönelecek iş görüşmelerinde bulunmak… Elbette bu görüşmelerin iki ülke ekonomisine ve sanayisine olumlu katkılar sağlaması en büyük arzumuzdur. Bu samimi dilek ve temennilerle… Şahsım, Yönetim Kurulu Üyelerim ve iş dünyamızın temsilcileri adına misafirperverliğiniz için çok teşekkür ediyorum.” dedi.

“TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SANAYİ ODALARINDAN BİRİNİ SIRBİSTAN’DA AĞIRLAMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUZ”

Başkanımız Süleyman Kozuva’nın açılış konuşmasının ardından Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy’da bir konuşma gerçekleştirdi. Odamızın önemine değinen Büyükelçi Aksoy, “Türkiye’nin en önemli, en büyük sanayi odalarından birini Sırbistan’da ağırlamaktan çok büyük mutluluk duyuyoruz. Sırbistan’la ilişkilerimiz her gün daha iyi seviyeye geliyor. İlişkilerimizin dinamosu ekonomik ve siyasi ilişkilerimizdir. Geçtiğimiz yıl ikili ticaret hacmimiz 2 milyar dolar seviyesini aştı. Bu yılın ilk çeyreğindeki verilere baktığımızda yüzde 30 ilerleme görüyoruz. Buradaki Türk firma sayımız bin 200’ün üzerinde. Sırbistan’daki fabrikalarımızın sayısı ise 23.” diye konuştu.
beteco, tekstil, ctso, cerkezkoytso, sırbistan, belgrad

PLAKETLER VERİLDİ

Konuşmaların ardından Başkanımız Süleyman Kozuva, Meclis Başkanımız Hacı Mehmet Erdoğan ve Başkan Yardımcımız Ayhan Arslan tarafından; Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy, Ticaret Müşaviri Yasemin Yüce ve Türk Sırp İş Adamları Derneği Başkan Yardımcısı Fatih Karaca’ya plaket takdim edildi.

GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Plaket takdiminin ardından üyelerimiz, bölgenin iş insanları ile bir araya gelerek ikili iş görüşmelerini gerçekleştirdi.

FİRMALAR GEZİLDİ

İş gezimizin ikinci günü gerçekleştirilen B2B görüşmelerinin sonrasında 3. günde bölgede yer alan firmalar ziyaret edildi. İş insanlarından oluşan heyetimiz öncelikle tekstil alanında oldukça önemli firmalardan biri olan Beteco’yu ziyaret etti. Burada firma hakkında bilgiler alan heyetimiz, ardından bir Türk firması olan ve yapı malzemeleri sektöründe hizmet veren Akcity’i ziyaret etti. Burada firma yetkilisi Okan Çobanoğlu, heyetimizi bilgilendirdi. Başkanımız Süleyman Kozuva, “Bulunduğumuz Akcity firması bir Trük firması, tüm ürünleri Türkiye’den getiriyorlar bu da bizim gerçekten gururumuz oldu.” dedi

sırbistan, ctso, belgrad,