“Tek Yürek Olduk”

13 Şubat 2023

Odamız Yüksek İstişare Kurulu, ikinci toplantısını ülkemizi derinden sarsan deprem felaketi ile ilgili atılacak adımları görüşmek üzere gerçekleştirdi. Sayın Kaymakamımız Nazmi Günlü’nün de katılım sağladığı programda çeşitli görüş alış verişlerinde bulunuldu. Yönetim Kurulu Başkanımız Ahmet Çetin, “Kaymakamlığımız, Belediyemiz, Odamız, OSB’lerimiz, Yönetim Kurulumuz, Meclis Üyelerimiz, Üyelerimiz ve hayırsever vatandaşlarımız ile birlikte tek yürek olduk. Acil ihtiyaç listelerine göre yardımlarımız devam ediyor. İşbirlikleri içerisinde 500 adet yaşam konteyneri gönderilmesi için çalışmalarımız başladı. Ardından bölgede kalıcı konut projesini hayata geçirmemiz lazım. Afet bölgesinde yaşam alanlarının oluşturulması, kalıcı konutların inşa edilmesi için bölgemizde de gereken desteğin yapılacağına şüphem yok. Kalıcı konutlar yardım projesi için ilk konut bağış sözünü de veriyorum.” dedi. Afet bölgesine acil destek, bölgemize gelen depremzedelerin istihdamı, bölge sanayisine sağlanabilecek katkılar, konteyner kent, kalıcı konut projesi ve psikolojik destekler verilmesi gibi konular görüşüldü.

Odamız Meclis Salonunda gerçekleşen toplantıya Kaymakamımız Sayın Nazmi Günlü, Yönetim Kurulu Başkanımız Ahmet Çetin, Yüksek İstişare Kurulu Üyelerimiz Abdülgani Yüce, Akif Başkurt, Aret Marancıoğlu, Ayhan Arslan, Cengiz Serin, Ercan Temiz, Eyüp Sözdinler, Gülnur Kocaçınar, İsmet Bilecen, Kadir Uz, Mehmet Ceylan, Mehmet Karaçoban, Mesut İşlek, Mustafa Algur, Nuran Kaya, Suat Necat Öney, Vehbi Demirtaş, Zafer Avcılar ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılarımız Sinan Sifil, Mustafa Ogün Asıl, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Özür Sönmez, Evren Kahraman, Ümit Süthan ile Ufuk Mangır katılım sağladı.


ÇTSO, YÜKSEK İSTİŞARE KULURU, AHMET ÇETİN, BAŞKAN, KAYMAKAM- NAZMİ GÜNLÜ

KALICI KONUT PROJESİ

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından açılış konuşmasını gerçekleştiren ve “Kalıcı Konut Projesi” önerisini sunarak bölgenin ilerleyen süreçteki en önemli sorunlarından bir tanesinin çözümünün gerçekleştirileceğini ifade eden Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Ahmet Çetin, “Tarihte yaşanmamış felakette bütün vatandaşlarımız ile tek yürek olduk. Felakette hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Deprem sabahı Yönetim Kurulumuz ile birlikte olağanüstü toplandık. Neler yapabileceğimizi görüştük. Meclisimizi toplayarak ayni ve nakdi yardımlarda bulunmak üzere 1 milyon lira destek maddesini oy birliği ile kararlaştırdık. İlk gün görüşmesini gerçekleştirdiğimiz Tekirdağ Oda ve Borsalarımız ile bir araya gelerek, gerçekleştirebileceğimiz yardımları kararlaştırdık. Oda ve Borsalarımız ile birlikte afet bölgesine 3 yardım tırı gönderdik. Kaymakamlığımız, Belediyemiz, Odamız, OSB’lerimiz, Yönetim Kurulumuz, Meclis Üyelerimiz, Üyelerimiz ve hayırsever vatandaşlarımız ile birlikte tek yürek olduk. Afet bölgesine 90’ın üzerinde yardım tırının ulaştırılmasına destek olduk. Şu anki mevcut durumu görüşürken ilerleyen süreçte yapabileceklerimiz için de çalışmaları yürütmemiz lazım. Bölgeye 500 adet yaşam konteyneri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca orada kalıcı yaşam alanlarının oluşturması çok önemli. Kalıcı yaşam alanları projesi için de bir konut sözü veriyorum. İlçemizin, hayırseverlerimizin destekleri ile afet bölgesine 200’e yakın konut inşası gerçekleştirebileceğimiz kanısındayım.” dedi.

“85 TIR ÇEŞİTLİ MALZEMENİN DEPREM BÖLGELERİNE SEVKİNİ YAPTIK”

Kaymakamımız Sayın Nazmi Günlü, “Maraş merkezli üst üste iki depremi yaşadık. Büyük bir afet yaşadık. Bu afetten on ilimiz direkt etkilendi. Bütün ülkemizi derinden sarstı. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Depremin ilk anından itibaren Çerkezköy ilçemizde bizlere ‘Ne yapabiliriz?’  müracaatları başladı. Sanayicilerimiz, iş insanlarımız, vatandaşlarımız her yaştan vatandaşlarımız büyük destek sağladılar. Kolay ulaşılabilecek noktaları ayni yardım noktası olarak belirledik. Pakize Narin okulumuzu ana depo olarak belirledik ve buradan sevkini sağladık. Bugüne kadar 85 TIR çeşitli malzemenin deprem bölgelerine sevkini yaptık. Türk Hava Yolları kargo ile Tekirdağ il genelinde 5 ilçemiz ile bir araya gelerek bir kargo uçağı doldurarak gönderdik. İlçe olarak kargo uçaklarını kullanabiliyoruz. Buradan AFAD’ın koordinesinde ihtiyaç olan malzemeleri hava yoluyla gönderiyoruz. Sanayicimize, iş insanımıza, vatandaşımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Çerkezköy Kaymakamı olmaktan gurur duyuyorum. Acımız, kaybımız büyük. Bundan sonra ne yapmalıyız, bunu istişare etmek önemli. Bir kez daha sizlerin şahsında tüm Çerkezköy’e teşekkür ediyorum. Gönüllü arama kurtarma ekiplerimizin haricinde İlçemizden 11 hekim, 12 jandarma ve 8 de polisimiz afet bölgesinde. Tekrar ilaveler olacak.” ifadelerini kullandı.

ÇTSO, YÜKSEK İSTİŞARE KULURU, AHMET ÇETİN, BAŞKAN, KAYMAKAM, NAZMİ GÜNLÜ

“ELİMİZDEN GELENİ YAPMAK ZORUNDAYIZ”

Sanayiciler olarak elimizden geleni yapmak zorundayız diyen Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Eyüp Sözdinler, “Biz sanayiciler olarak elimizden geleni yapmak zorundayız. Bu süreçte de herkes elini taşın altına koymaya çalıştı. Çok büyük bir birlik ve beraberlik gösterdik. Bundan sonra oraya ne gibi yardımlar yapabiliriz bunun için de çalışmaları devam ettirmeliyiz.” dedi.

“DERNEĞİMİZE ULAŞMANIZI RİCA EDERİM”

Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Çerkezköy Şube Başkanı Sayın Gülnur Kocaçınar, “TSD Çerkezköy Şubesi olarak Çerkezköy adına deprem bölgelerine konuşma ve duyma engelliler için işaret dili kullanan üye arkadaşlarımızı gönderdik. Sağlık malzemelerini de aynı şekilde temin etmeye çalıştık. Mevcut tekerlekli sandalyelerimiz, yataklarımız ve portatif engelli tuvaletlerimizin hepsini oraya gönderdik. Çerkezköy’de ikamet eden engelli vatandaşlarımızda derneğimize ulaşmanızı rica ederim.” şeklinde konuştu.

ÖNERLİER VE ÇALIŞMALAR GÖRÜŞÜLDÜ

Açıklamaların ardından Yüksek İstişare Kurulumuz, bölgenin tuvalet, barınma gibi ana ihtiyaçlarını, yine aynı bölgedeki psikolojik sorunların giderilmesi adına çalışmalar yürütülmesi ve yaşanması muhtemel göç durumu için atılması gereken adımlar görüşülerek fikir alışverişinde bulunuldu.

“ACİL EYLEM PLANINI ORTAYA KOYMALIYIZ”

Bölgemiz ile ilgili olası deprem felaketi ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkanımız Sayın Ahmet Çetin, “Bölgemizde olası bir afet durumunda neler yapacağımızı bilmemiz lazım. Makro planlara, acil eylem planlarına ihtiyacımız var. Eğer acil eylem planları tam olursa, herkes ne yapacağını bilirse kaosun önüne geçmiş oluruz. Hazırlıklı olunduğunda, ekip çalışması ile bir plan yürütmeliyiz. OSB’ler, Yerel Yönetimler, STK’lar ve siyasiler bir masada acil eylem planını ortaya koymalıyız.” dedi.

Acil olarak Çerkezköy’ün yapı stoklarının gözden geçirilerek güçlendirme çalışmalarının yapılması gerektiği görüşleri belirtildi. Görüş ve önerilerin ardından toplantı sona erdi.

ÇTSO, YÜKSEK İSTİŞARE KULURU, AHMET ÇETİN, BAŞKAN, KAYMAKAM- NAZMİ GÜNLÜ