Üyelerimizin Talepleri İle Gündeme Alınan TOBB Nefes Kredisi Başvuruları Başladı

9 Temmuz 2025

İşletmelerin nefes almasına vesile olacak TOBB Nefes Kredisi 8 Temmuz itibari ile hayata geçti. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, Nefes Kredisi ile ilgili yaptığı açıklamada, “Üyelerimizden gelen talepler bizlerin her zaman önceliği olmuştur. Finansmana erişim de üyelerimizin bizlere ilettiği önemli konuların başında geliyordu. Gerek Ankara ziyaretlerimiz gerekse de TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Odamıza gerçekleştirdiği  ziyarette kendisine sunduğumuz kapsamlı raporda yer alan finansmana erişim konusuna geri dönüş sağlanmış olması bizleri mutlu etmiştir. Destekleri ve öncülüğünden dolayı Birlik Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür ederiz.” Dedi.

KOBİ’lere can suyu olacak TOBB Nefes Kredisi hayata geçirildi. 8 Temmuz 2025 tarihi itibariyle hayata geçirilen TOBB Nefes kredisine Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri, Odadan alınacak faaliyet belgesi ile başvuru yapabilecek. TOBB Nefes Kredisi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan ve detayları hakkında bilgiler veren Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, “Öncelikle TOBB Nefes Kredisinin hayırlı olmasını diliyorum. Finansmana erişim konusun üye ziyaretlerimizde bizlere iletilen talepler listesinde ilk sıralarda yer alan bir konuydu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Dünya Odalar Federasyonu Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun geçtiğimiz aylarda odamıza yaptığı ziyarette, üyelerimizin öncelikli gündem maddelerini içeren detaylı bir rapor kendisine sunmuştuk. Bu raporda Nefes Kredisi talebi de yer aldı. Talebimizin dikkate alınarak kısa sürede somut adımlar atılmasında TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun destekleri ve öncülüğünün çok kıymetli olduğunu belirtmek isterim. Bu destek, zorlu ekonomik koşullarda üyelerimize nefes aldıracaktır. Sürecin tüm KOBİ’lerimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

“6 AY GERİ ÖDEMESİZ”

Kredi detaylarına değinen Başkan Ahmet Çetin, “Yeni dönem Nefes Kredisi kapsamında, TOBB’a bağlı oda ve borsa üyeleri belirlenen kamu ve özel bankalar aracılığıyla en fazla 2,5 milyon TL’ye kadar kredi kullanabilecek. Kredilere Kredi Garanti Fonu aracılığıyla %80’e kadar kefalet desteği sağlanacak. Ayrıca, ilk 6 ay ödemesiz, toplam 36 ay vadeli olacak şekilde yapılandırılacak. İşletmelerimizin nefes almasına vesile olacak bu kredi, üyelerimizin ihtiyaçlarını doğrudan karşılayabilecek nitelikte bir finansman desteğidir. 08 Temmuz 2025 Salı günü itibarıyla, odamızdan ücretsiz olarak temin edilecek faaliyet belgesi ile birlikte, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Akbank, Yapı Kredi, Denizbank ve Ziraat Katılım Bankası şubelerine başvuru yapılabilecektir. Bu süreçte TOBB ve Odamız herhangi bir onay ya da referans sürecine dahil olmayacak, sadece üyelerimize yol gösterecek ve bilgilendirme yapacaktır.

TOBB Nefes Kredisi kapsamında;

🔹 1 Milyon TL ile 2,5 Milyon TL aralığında kredi kullanılabilecek,
🔹 İlk 6 ay ana para ve faiz ödemesiz, azami 36 ay vadeli olacak,
🔹 24 aya kadar vadelerde %38,
🔹 24 ay üzeri vadelerde ise %37 faiz oranı uygulanacaktır.
🔹 Başvuru ücreti 5.000 TL,
🔹 Banka komisyonu %0,5,
🔹 Kefalet komisyonu %1 olarak belirlenmiştir.
🔹 Kredi, herhangi bir teminat talep edilmeksizin kullandırılacaktır. (Ancak şahıs işletmelerinde üçüncü şahıs kefil bulunamaması durumunda, müşterinin talebiyle maddi teminat istenebilecektir.)

Bu destekle birlikte, üyelerimizin ekonomik sürdürülebilirliklerini güçlendirmeyi, iş dünyamıza moral ve hareket kazandırmayı hedefliyoruz. Tüm üyelerimize ve iş dünyasına hayırlı olmasını diliyorum" dedi.