MAKİNE ÜRETİMİNDE TÜRKİYE’NİN EN İYİ BÖLGESİYİZ

20 Aralık 2018

Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji Proje Uygulama Daire Başkanı İbrahim Halil Dere, Tekirdağ Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal’ın yanı sıra Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santralinin yüklenici firma yetkilileri ile nükleer güç sektörüne tedarikçi olmak isteyen firmalar da toplantıda hazır bulundu. Programın açılış konuşması Odamız Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Ayhan Arslan tarafından yapıldı.

BÖLGEYE KATMA DEĞER SAĞLAYACAK
Arslan, konuşmasında “Bölgemiz, Türkiye’nin sayılı sanayi merkezlerinden biri olmakla beraber nükleer güç sektörüne de ciddi manada katkı sağlayabilecek üretimlerin gerçekleştiği bir bölgedir. 2017 yılı itibariyle 3,2 milyar dolar ihracat payına sahip, 4 organize sanayi bölgesi ve 550 sanayiciye ev sahipliği yapan bölgemizde makine-metal sektörü % 28’lik payla başı çekmektedir. Plastik, enerji, elektrik gibi sektörler de % 10’luk payla üretimlerini sürdürmektedir” dedi. “Nükleer güç sektöründe kullanılacak vana, pompa, kablo, kazan, boru gibi makine ve ekipmanların tedarik edilmesi için en doğru yerde bulunmaktayız” diyen Arslan, “Üyelerimizin, yaklaşık 20 milyar dolarlık maliyetiyle Türkiye'nin elektrik talebinin yüzde 10'unu karşılayacak olan dev proje Akkuyu Nükleer Güç Santrallerine tedarikçi olmaları hem bölgemize katma değer sağlayacak; hem de ülkemizde yerli üretime büyük destek olacaktır” sözlerini kaydetti.

GÜÇLÜ OLMAK İÇİN GELİŞMEK ŞART
Tekirdağ Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal ise “Dünyada söz sahibi olan Amerika, Fransa, İngiltere, Rusya gibi ülkelerin savunma, uzay, havacılık ve şu anda da konumuz olan nükleer, bilişim ve yazılım alanlarında çok önde olduklarını görüyoruz. Dünyada güçlü olmak istiyorsak bu alanlarda kendimizi geliştirmemiz gerekiyor” dedi.  


BELGESİZ NİTELİK HİÇBİR ANLAM İFADE ETMİYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji Proje Uygulama Daire Başkanı İbrahim Halil Dere, yaptığı bilgilendirme konuşmasında nükleer güç sektörü hakkında açıklamalarda bulunurken “Nükleer güç santrali yapmanın yanında bu santrale tedarikçi olabilmek de işin kendisi kadar önemli” dedi. Dere, nükleer güç sektöründe tedarikçi olmak isteyen firmaları hizmetlerini belgelendirmesinin son derece önemli olduğuna dikkat çekerek “Nükleer güç santrali özel bir alan. Bu sektöre tedarikçi olmak istiyorsanız verdiğiniz hizmetin, ürettiğiniz ekipmanın kalite ve rekabet edilebilirliği açısından belgelendirilmesi şart. Belgesiz nitelik, hiçbir anlam ifade etmiyor. Firmalarımız bu işe zaman ayıracak bir bölüm ya da personele sahip olmalı” dedi.

TÜRK SANAYİCİSİ MAHARETLİDİR
Dere konuşmasının devamında şu açıklamalarda bulundu: “Şuan makine ve ekipman üretimi konusunda Türkiye’nin en iyi bölgesinde bulunuyoruz. Bu bölgenin temin edemeyeceği ekipmanı başka bir bölgeden temin etmek neredeyse imkansız. O sebeple doğru lokasyondayız. Türk sanayicisi maharetlidir, azimlidir. Sizlerin büyük başarılara imza attığınızı biliyoruz. Yoğun ve zahmetli bir mutfak çalışmasından sonra tedarikçi olmanın kıstaslarına ulaşacağınıza da eminim.”

RUS YETKİLİLER BİLGİ VERDİ
Konuşmaların ardından Akkuyu Nükleer Güç Santralinin Rus yetkilileri tarafından nükleer güç sektörüne nasıl tedarikçi olunacağı konusunda katılımcılara bilgi verildi.